Debattartikel i Sydsvenskan

Det blev mycket komprimerat när vi fick uppdraget att skriva om SD:s år i riksdagen för Sydsvenskan. A tog sin an uppdraget. Viktigast känns att påpeka att trots att SD omkring 20 gånger röstat med den övriga oppositionen så betyder det inte att de har fått igenom sin politik. Den diskussion som förs mellan partierna handlar nästan aldrig om det. Istället handlar det om skuldbeläggande av varandra för att man använder SD till att driva igenom sina frågor. Ingen har dock gett SD något i utbyte för att de röstar som de gör.

Timbros VD tyckte för ett litet tag sedan i Aftonbladet och Newsmill att partierna skulle börja tala med SD. Men inte heller han ville ha förhandlingar där de frågor som SD driver finns med. Han tyckte det var löjligt att inte tala med dem och på så sätt få reda på vad de tycker. Han läste deras partiprogram och berättade för politikerna vilka frågor de kan få stöd för. Ingen har nappat på hans idé. Troligen vet riksdagsledamöterna som sitter tillsammans med SD-ledamöter i utskotten bättre vad SD-arna kan tänkas rösta. Dessutom finns ganska få frågor i SD:s partiprogram och SD:arna har ju egna skäl som inte är sakpolitiska till varför de röstar som de gör. De vill irritera och märkas. Det är viktigt för dem att verka som att de har betydelse, annars kommer deras väljare att svika.

För som läget ser ut nu i riksdagen så finns ingen möjlighet för SD att få igenom några av de frågor som de har valts av sina väljare för att driva. De kan irritera och de kan uppenbarligen driva politikerna till halvt vansinne när de debatterar med varandra – som intervjun med Reinfeldt i dagens DN som enbart handlar om hur irriterad han är på Juholt för att SD röstat med S i ett antal frågor.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s