Valsystemet och SD

Den här artikeln skrev Annika i höstas. Artikeln publicerades inte men användes som ”pitch” för att sälja in researchen som ligger bakom. Dagens Samhälle och Aktuellt köpte. Aktuellt gjorde ett inslag helt byggt på artikeln. De åkte bl a till Öland och träffade Erik Arvidsson.

Borgholms kommun på norra Öland har fått in en politisk vilde i kommunfullmäktige. Moderaten Erik Arvidsson skrev upp sig själv på Sverigedemokraternas tomma valsedel.

I andra delar av landet har den fria nomineringsrätten utnyttjats till mobbning.

 

Att Sverigedemokraterna inte har lyckats få fram kandidater i alla kommuner har lett till många tomma stolar i kommunerna. Men listor har inte varit nödvändiga överallt. På en del platser har kommuninvånarna utnyttjat rätten att nominera personer fram till valdagen. I andra kommuner har partiet fått fram kandidater, men inte hunnit trycka upp valsedlar.

En genomgång av alla som nominerats på valdagen visar att majoriteten av dem som röstats in i kommunfullmäktige inte själva kände till att de skrivits upp. Nomineringarna är sällan seriösa utan snarare spefulla. Ganska många upplever nomineringen som att någon trakasserar dem; att bli sammankopplade med Sverigedemokraterna är det sista de vill. Andra rycker på axlarna åt något de ser som ett dåligt skämt.

Men Erik Arvidsson nominerade sig själv och idag måndag tar han plats i kommunalfullmäktige.

– Jag kallar mig för obunden borgerlig politisk vilde.

Och vilde är det nog fler som kallar honom.

När länsstyrelsen skulle utse vem som skulle få Sverigedemokraternas mandat blev det lottning mellan Erik Arvidsson och en kandidat som, enligt Arvidsson, sympatiserar med SD.

Sverigedemokraterna har tagit kontakt med Arvidsson. Så klart hade de hoppats att han skulle driva deras politik, men det kommer han inte att göra.

– Jag är en ”open-minded” person och SD är introverta. Jag går på hbt-partyn och har gjort youtube-videor i kvinnokläder. Jag är också öppen mot olika religioner och kulturer. Jag vill ideologiskt blockera SD.

Under förra mandatperioden satt Erik Arvidsson i socialnämnden och var ordförande i valberedningen för moderaterna. Men sedan skar det sig med partiet och han kom inte med på partiets lista. Anledningen var just Arvidssons ”open-mindedness”. Partiet gillade inte hans youtube-video där han som dragqueen sjunger ”I kissed a girl and I liked it”. I en annan film bär han ”chaps” och piskar sig själv på rumpan till tonerna av ”Hit me with your rythm stick”. Filmerna har han spelat in i sitt kök.

Inför första mötet i kommunfullmäktige har Erik Arvidsson förhandlat med Ölandspartiet om samarbete. Men det sprack, enligt Arvidsson, på att en av ÖP:s ledamöter inte kunde acceptera att han företrädde Sverigedemokraterna.

– Det är olyckligt för om vi hade samarbetat hade vi kunnat få en plats i kommunstyrelsen, säger Erik Almqvist.

 

Tomma stolar

Inget annat parti än Sverigedemokraterna har en situation där det finns ett betydligt större väljarintresse än det finns kandidater att rösta på. Alla riksdagspartier har visserligen inte tryckta valsedlar i alla kommuner, men när de inte har det beror det oftast på att de anser det vara lönlöst att ens försöka ta mandat i den kommunen. Så är det inte för SD, i en del kommuner kan de ha ett stort väljarstöd men ändå ha väldigt svårt att hitta personer som vill kandidera.

Detta har lett till en ny situation i kommunerna, där valförordningens regler om att det ska vara möjligt att nominera kandidater fram till valdagen fått stor betydelse.

Problemet har funnit förr – exempelvis när Ny Demokrati växte snabbt – men aldrig tidigare har ”skämtet” tagits lika hårt av de drabbade som nu. De som falskeligen blir utpekade som sverigedemokrater kan drabbas av samma utstötning som drabbar dem som öppet tar ställning för Sverigedemokraterna.

 Professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Folke Johansson var expert i den parlamentariska utredningen om personvalet. Han tror att politikerna egentligen skulle vilja ha mer kontroll över nomineringarna. Att bara deras i förväg godkända personer på listor skulle ha rätt att kandidera. Men det är inte passande för etablerade politiker att uttrycka denna önskan.

Under valrörelsen kritiserades det svenska valsystemet. I skottgluggen låg just valsedlarna. Men ingen lyfte fram att systemet med listor som skrivs på lappar i många fall utnyttjas för vuxenmobbning. Och än så länge har heller inga förslag lagts om att ta bort den fria nomineringsrätten.

Den grundläggande tanken med systemet är att det inte ska vara de etablerade partierna som i förväg godkänner kandidater. Den slutgiltiga makten ska finnas hos väljarna. Att det inte är de traditionella partierna som bestämmer har visat sig särskilt viktigt vid uppkomsten av nya partier. Det är inte bara möjligt att nominera personer. Ett nytt parti behöver inte heller anmäla sig i förväg, möjligheten för ett nytt parti att ställa upp i val är inte begränsad på något sätt. Anledningen till varför partierna ändå anmäler sig till Länsstyrelsen är att man då kan få valsedlar upptryckta.

 

Svårt finna kandidater

Sammanlagt har SD kommit in i 27 kommuner utan att ha haft förtryckta listor. Detta trots att partiet satsat hårt på att hitta kandidater. Sedan förra hösten har Sverigedemokraterna haft centralt anställda valorganisatörer som arbetat heltid över hela landet för att få fram kandidater. Trots det har man inte lyckats i många kommuner där partiet är starkt. Visserligen har partiet gått fram starkt och kommit in i nya kommuner. Men det går också att se ett minskat engagemang från högsta ledningen att se till att stolar fylls när säkra kommuner som Staffanstorp och Lomma inte haft kandidater. I och med riksdagsinträdet har de starkaste företrädarna från Skånekommunerna lämnat kommunalpolitiken och flyttat till Stockholm. Tidigare i partiets historia har centrala personer i partiet flyttat till viktiga kommuner där det saknats kandidater, nu sitter dessa personer i riksdagen eller arbetar som tjänstemän.

Under förra mandatperioden blev det till slut väldigt många tomma stolar för Sverigedemokraterna. Nästan en tredjedel av SD:s kommunpolitiker lämnade sina uppdrag, totalt stod i slutet av mandatperioden 55 stolar i 44 kommuner tomma. 

I år fick partiet mandat i 245 kommuner. SD hade listor i 234 kommuner, men kom inte in överallt där de hade listor. Det gäller till exempel Stockholms stad; i Stockholm valde väljarna i större utsträckning att rösta på partiet i riksdagsvalet än i kommunvalet.

  

+ Liten faktaartikel

 

I Grästorp saknades valmöjligheter

Den kommun där flest partier inte hade förtryckta listor är Grästorp – där det nazistiska partiet Svenskarnas parti i år tog ett mandat. Varken Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna hade förtryckta listor i Grästorp. Detta var Svenskarnas parti mycket medvetna om. I nättidningen Nationell.nu rapporterades till exempel när kristdemokraternas representant – mitt under Svenskarnas partis intensiva valkampanj i kommunen – meddelade att han inte kandiderade och att man inte funnit någon annan som ville ställa upp.  Enligt Nationell.nu var detta en extra framgång för SP eftersom partiet nu fick än färre motståndare i kommunvalet.

Det är bara Socialdemokraterna och Centerpartiet som har valsedlar i alla kommuner. Miljöpartiet kommer dock ha tomma stolar i Habo och Örkelljunga och i Boxholm kom Eva Bremmer in på ett folkpartimandat utan att ha stått på en förtryckt lista.

 

 Mer fakta

 

Kommunerna där SD kom in utan att det funnits en valsedel.

 

Bengtsfors: 151 personer röstade på SD och två länsstyrelsen hittade två namn som skrivits upp på tomma valsedlar. Båda avböjde sina platser.

 

Berg.  Såväl kommunalrådet Lena Olsson (Bergspartiet) som Centerns gruppledare Dan-Olov Westberg och Vänsterns tidigare gruppledare, numera miljöpartisten Alf Lundin, hade nominerats till SD i Bergs kommun. Någon hade också skrivit dit skidåkaren Thomas Wassberg. Efter lottning gick mandatet till Bengt-Åke Arendolf, 62, Oviken, vars namn stod på en av listorna. Enligt Länstidningen tänker Arendolf åtminstone gå till fullmäktige och se vad som händer där.

 

I Bräcke och Degerfors står SD:s platser tomma.

 

I Essunga valdes Per-Erik Simonsson med två personröster, 2 ytterligare namn fanns sammanlagt uppskrivna på de 111 röstsedlar som behövdes för ett mandat.

 

I Grästorp valdes Ingemar Jansson in för SD. Han hade ingen aning om att han nominerats.

 

 

Ytterligare en person valdes ovetande in – men inte för Sverigedemokraterna. Marcus Bengtsson fick en obehaglig upplevelse när han fick reda på att Länsstyrelsen utsett honom till ersättare för Daniel Höglund som tog en plats för Svenskarnas parti (fd Nationalsocialistisk front). Två personer hade skrivits upp på två olika valsedlar och Länsstyrelsen hade lottat honom. Han avsade sig rollen så fort han kunde.

 

I Gällivare valdes 89-årige Nils Hennix in för Sverigedemokraterna. Han hade enligt Norrbottens-Kuriren gärna tagit platsen om han hade haft ork. Men redan innan valräkningen var klar hade, enligt Dagens Nyheter, Eric Gerhardsson hoppat av. Han hade röstat på SD men när han sedan läste partiprogrammet ville han inte längre vara med. Sverigedemokraternas stol kommer troligen därför, liksom förra mandatperioden, stå tom.

 

I Hultsfred fanns namn på listor men de ville inte ställa upp i Kommunfullmäktige. Under förra mandatperioden hade SD två mandat och fick nu över fyra procent som räckte till ett mandat, som nu står tomt.

 

I Hällefors hade Lasse Eriksson skrivit sitt namn på en röstsedel och nu har Sverigedemokraterna Hällefors bildats med en ordförande och två ledamöter från orten. Lasse Eriksson kommer att föreslås som gruppledare i SD.

 

I Kramfors lades 220 röster på Sverigedemokraterna. På bara en valsedel stod ett namn, Stig Åsberg som hade skrivit dit sig själv. Till allehanda.se säger han att han inte är sverigedemokrat och han tog heller inte platsen.

 

 

I Kävlinge tog SD fyra mandat men hade bara tre personer på sin lista. Samtidigt fick SD-avhopparna i nya ”Kävlingebor” två mandat.

 

I Lessebo tyder det mesta på att det blir två tomma stolar för Sverigedemokraterna.

 

I Ljusdal hann SD inte låta trycka upp valsedlar men hade ändå en kandidat. Anton Ring Hedman kom in efter att sexton personer skrivit upp hans namn. Dessutom kom som en överraskning även Benny Bergström in. Fem personer skrev upp honom.

 

 

I Lomma fanns ingen SD-lista men väljarna fortsatte att rösta på partiet. Även denna mandatperiod kan därför två stolar stå tomma.

 

 

I Lysekil kryssades tre personer som inte kände till det in för SD.

 

 

I Malung-Sälen står stolen tom.

 

 

Liksom i Ljusdal fick Sverigedemokraternas valorganisatör i Sjuhärad fatt i kandidater till Marks kommun sista veckan före valet. Mattias Krantz och Pia Stand ställde upp och Mattias Krantz kom in. Partiet fick 566 röster utan att ha drivit någon lokal kampanj.

 

 

Även i Nybro visade det sig att det fanns kandidater även om det inte fanns någon tryckt lista. I Nybro gick partiet från ett till två mandat, Kalle Winner och Bernt Nilsson kandiderade.

 

 

Enligt tidningen Bohuslänningen blev en man mycket upprörd när han fick veta att han kryssats in i Orust kommunfullmäktige. Han uppfattade det som smutskastning.

 

 

Johnny Fernqvist skrev själv dit sitt namn som kandidat för SD i Oxelösund, berättar Södermanlands Nyheter. Men han fick snabbt kalla fötter när han insåg att han tog risker med familjens trygghet genom att arbeta för SD. Då gick mandatet till Martin Svärdsén som säger sig ha fått en chock över beskedet och inte alls kan tänka sig att arbeta politiskt.

 

 

Liksom i Borgholm har en moderat tagit ett mandat med hjälp av Sverigedemokraterna i Staffanstorp. Staffan Möller fick i våras avgå som ordförande för socialnämnden sedan han låtit en lätt förståndshandikappad omhändertagen pojke bo i sitt uthus. Nu gör han kanske comeback i fullmäktige via SD. Men inte för att driva SD:s politik utan för att hindra SD.

 

 

I Sävsjö tänkte Gabriel Fjellander testa systemet och se om det går att bli invald genom att skriva upp sig på valdagen. Det fungerade. I Smålandstidningarna stod det att han skulle agera politisk vilde. Men efter ett tag fick han samvetskval och tackade nej till stolen.

 

 

I Tjörns kommun står stolen tom. En person valdes in, väldigt tydligt mot sin vilja.

 

 

I Vingåker valdes två politiker för andra partier in för SD. En moderat och en person som även stod på listan för partiet ”Vägen till livskvalitet”. I slutändan valde de två att avsäga sig mandaten och låta platserna stå tomma.

 

 

I Vårgårda fick SD 270 röster vilket gav två mandat. En person fick nio röster. Det var Daniel Rönnqvist som bett sina kompisar att skriva dit honom och det gav honom också platsen i kommunfullmäktige. Till Alingsås tidning säger han:

– Jag har ju ingen erfarenhet från politik tidigare, men jag har fått mycket stöd från SD centralt och från mina partikamrater i grannkommunerna. Jag ska vara väl förberedd när det är drar igång, säger Daniel Rönnqvist.

Samtidigt funderar stadens nöjesprofil Patrik Ekelund på att acceptera det andra mandaten. Ekelund sympatiserar inte alls med Sverigedemokraterna.

 

 

I Älvdalen röstade sammanlagt 116 personer på Sverigedemokraterna Ingen av dem som skrivits upp på de tomma listorna ville ta platsen.

 

 

Sex väljare i Ödeshög skrev dit den populäre lokalpolitikern Håkan Johanssons namn på SD:s listor. Håkan Johansson har tidigare representerat moderaterna i 16 år. Han vill absolut inte sitta på ett SD-mandat.

I Ödeshög räckte det att 79 personer röstade på SD för att ge partiet ett mandat. Partiet har suttit i fullmäktige tidigare men har fått minskat stöd i kommunen.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Valsystemet och SD

 1. Joakim skriver:

  Svenskarnas parti är inte fd Nationalsocialistisk front som du påstår. Jag antar att du snappat upp uppgiften via Expo eller Wikipedia (som snappat upp uppgiften från Expo) men det gör inte uppgiften sann.

  Expo har svårt att angripa organisationer med annat än uttjatade ord som ”nazist” och ”antisemit” och därför skapar de påståenden som inte stämmer.

  Det finns personer i SvP med koppling till nedlagda NSF men det gör inte organisationerna till samma sak. I så fall vore Feministiskt Initiativ egentligen Vänsterpartiet men så är det ju inte.

  • jesse fransson skriver:

   Självklart är svp fd nsf. Hur förklarar du annars nsf,s omstrukturering till folkfronten (namnet reggades av andra) sedan blev de svp med exaktr samma medlemmar och agenda…Den byken å historian går ej att tvätta bort

 2. Ping: Något speciellt med de tappade (sd)-mandaten? « Gissur Ó Erlingsson

 3. Ping: Är det någonting speciellt med de tappade SD-mandaten? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s