Om SD:s förmåga att rekrytera

När vi läste DN:s artikel om avhopp i kommunerna insåg vi att väldigt få riksmedier har beskrivit situationen för SD och deras rekryteringar. Sverigedemokraterna har alltid haft mycket svårt att hitta personer som vill ställa upp på deras vallistor och när de hittar någon som ger ett tveksamt ja hamnar den personen genast på valsedeln. De andra partierna har oftast långa listor med kandidater på sina valsedlar även om bara de första namnen kommer in. I slutet av förra mandatperioden, alltså i somras, stod en tredjedel av SD:s stolar i kommunerna tomma. Det motsvarar nästan 60 stolar.

Inför valet i höstas anställde partiet valorganisatörer för distrikten och man jobbade mycket hårt för att få fram kandidater till hela landet. På vissa håll gick det bra. Roger Hedlund i Gävle var en av dem som gjorde ett bra jobb. William Petzäll slet hårt för den västra regionen men menade att i vissa kommuner – som Tjörn och Orust – finns det helt enkelt inte några Sverigedemokrater. (så är det även för andra partier på vissa orter – moderaterna ställer till exempel inte upp i Dorotea, för där finns ändå inga väljare). Nu visade det sig att väjarna ändå  la sin röst på  SD Tjörn och Orust, vilket ledde till tomma stolar. Mer om det längre fram.

En som inte lyckades lika väl är Runar Filper som hade på sin lott att finna politiker i Värmland, Västmanland och Dalarna. Han hittade visserligen kandidater – men kanske inte riktigt de som väljarna ville ha. Ett exempel är rekryteringen av Levi Klausen i Filipstad. Efter att Klausen i höstas uppmanat alla nationalister att spika upp grishuvuden på sina ytterdörrar för att hålla muslimerna borta uppmanade partiledningen honom att avgå. Hans rekrytering till  ordförandeposten i Dalarna har lett till tumult i distriktet. I Värmland är avhoppen frekventa, motivet är oftast Runar Filpers ledarstil.

Situationen för SD är egentligen ganska absurd. De har ett väljarstöd, men de har inte politiker. Eskilstuna är ett intressant exempel. Där fick partiet rekordmånga mandat – åtta stycken. Där har hela hösten bestått av avhopp. Lokaltidningarna följer tumulten. De frågar förstås dem som hoppat av varför, vanliga motiveringar lyder: ”jag insåg inte hur mycket jobb det skulle vara”, ”jag ångrar mig”, ”jag visste inte att jag skulle bli invald”, ”jag var på ett möte och hamnade på en lista”. Några vittnar också om hur de blivit kritiserade av vänner och bekanta, några berättar om hot. Massor av sådana artiklar har skrivits under  2000-talet i lokaltidningar över hela landet.

SD har också svårigheter att hitta tjänstemän, desperat letade Erik Almqvist i höstas efter tjänstemän till riksdagskansliet på internetsajten Flashback. Annonsen togs dock bort eftersom den stred mot Flashbacks regler. I slutändan anställdes ett gäng unga killar från SDU Stockholm. En visade sig vara dömd för rån och fick snabbt avpolleteras. En annan yngling hamnade i bråk på Island. Samtidigt finns runt i landet många som slitit hårt för partiet i en tid då det var betydligt mer stigmatiserande att vara Sverigedemokrat. De har lagt ner tid och pengar i åratal på partiet. Men de har inte fått några välbetalda jobb i Stockholm. En del av dem hoppar nu av. De vittnar om att partiet blivit toppstyrt och att man ignorerar den gräsrotsorganisation som man slitit så för att bygga upp. Kommunarbetet har gett riksorganisationen pengar eftersom en stor del har slussats vidare till riks. Målet från de ledande i partiet har alltid varit riksdagen. Nu muttras det i leden om partistöden, ska de verkligen även i fortsättningen skickas till riks? Behöver Jimmie Åkesson och Björn Söder verkligen ha lön från partiet ovanpå lönen från riksdagen på 55 000 kronor?

Nästa avsnitt. I höstas gjorde Annika en genomgång av i vilka kommuner SD fick mandat utan att ha förtryckta valsedlar. Researchen såldes in till Aktuellt och Dagens Samhälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om SD:s förmåga att rekrytera

 1. Mikael Valtersson skriver:

  Jag anser beskrivningen av vår rekryteringsprocess till SD:s riksdagskansli något missvisande. Eriks annons på flashback var inte ett uttryck för desperation utan bara ett försök att sprida att vi tänkte anställa många personer efter valet.
  Att det i slutändan anställdes ett gäng killar från SDU Stockholm stämmer inte riktigt heller. Det var fem personer från SDU Stockholm som anställdes, tre unga män och två unga kvinnor. Två av dessa var för övrigt redan anställda i partiet sedan tidigare. Dessa personer anställdes omedelbart eftersom de fanns tillgängliga och hade visat sig väldigt bra under valrörelsen. Sedan har vi successivt anställt en relativt mångfacetterad skara på riksdagskansliet och inte några mer personer från SDU Stockholm.
  De smärre problem som vi haft med rekryteringsprocessen beror på vår ovana vid rekrytering. För två år sedan hade SD två avlönade, idag har vi över 40 personer. Det är självklart att det blir en del växtvärk, men det mesta har fungerat bra. Däremot har det inte varit någon som helst brist på sökande till våra tjänster.
  Mikael Valtersson, Kanslichef SD partikansli och SD riksdagskansli

 2. Allan skriver:

  Vad tror du rekryteringsproblemen beror på då, smarthuvud? Det beror på att det nästan är med livet som insats som man i diktaturen och det vänsterextrema våldets Sverige ställer på på SD:s listor. Det är därför de har svårt att rekrytera. Men SD har en jättepotential bland folk, duktigt folk, som tyvärr i dag inte kan ställa upp pga hänsyn till sin familjs säkerhet etc.
  För övrigt känns denna blogg som full av lögner och förtal. Det är ohederligt och du äcklar mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s