Analyser som missar ganska mycket

Idag fortsätter vi att titta på DN:s ”granskning” av SD.

Artikeln ”SD har blivit mer legitimt” handlar om att fler väljer SD nu än för ett år sedan – enligt Sifo. (inom parentes är Sifo det opinionsinstitutet som SvD anlitar).

Men vad säger egentligen en opinionsundersökning? De olika instituten visade under året före valet väldigt olika siffror för SD. Närmast valresultatet hamnade United Minds. United Minds är generellt sett inte det institut som mäter bäst, men tills för en tid sedan, då även YouGov började mäta svenska opinioner, har United Minds varit ensamt om att använda webben för att svara. Väljare som röstar på SD berättar inte alltid det för omgivningen, och de berättar det inte heller för opinionsinstitut – inte ens för dem som gör vallokalsundersökningar. Detta bevisas också av det faktum att SD de senaste valen har fått minst en procentenhet starkare stöd i valet än i undersökningarna.

Att stigmatiseringen nu minskat kan ändå stämma, men det är handlar inte om att fler nu kan tänka sig rösta SD, det handlar om att fler nu berättar öppet var de har sina sympatier än förut.

I artikeln Inte legitimt ha kvinnligt yrke för SD-medlem kan man läsa att det finns två kvinnliga riksdagsledamöter som representerar Sverigedemokraterna. Korrekt är att det finns tre: Margareta Sandstedt från Gävle, Carina Herrstedt från Landskrona och Julia Kronlid från Örebro. Sandstedt drev tidigare en korvkiosk och har de senaste åren utbildat sig till alkoholterapeut. Carina Herrsted arbetade fram tills hon kom in i riksdagen som personlig assistent. Julia Kronlid är föräldraledig. Hon arbetar som behandlingsassistent. Hon är högskoleutbildad, har en stark kristen tro och har bland annat varit biståndsarbetare på Papau Guinea. Om ingenting har förändrats så bör hon vara tillbaka i riksdagen alldeles snart. Under hennes frånvaro har Stellan Bojerud funnits som ersättare. Han är också en stark och kunnig person som om han inte haft hjärtsvikt och tvingats tillbring tid på sjukhus hade varit en stor tillgång för partiet, främst i försvars- och utrikesfrågor.

Kvinnoförbundet, som nämns i artikeln, startades av Anna Hagwall. Det mesta tyder på att SD Kvinnor är nedlagt.

Tillägg: efter att ha läst artikeln en gång till måste vi också ställa frågan: vad har rubriken med texten att göra? var kommer citatet ifrån? Förutom det kan vi, som har träffat Carina Herrstedt i Landskrona, bara känna bedrövelse. Vi har fått uppfattningen att killarna plus Alexandra Brunell och Louise Erixon, håller ihop och umgås mycket.  Men Carina Herrstedt – hon sitter mest på sitt rum.

Nästa inlägg kommer att handla om hur svårt SD hade att få ihop kandidater till kommunerna och varför så många hoppat av.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s