Tack Jimmie! DN chattar med Jimmie Åkesson – nu uppdaterad

Uppdatering: DN.se ändrar sin policy för politikerchattar. Björn Hedensjö berättar hur här. Skillnaden kommer dock inte bli stor. Om Jimmie Åkesson återigen får chatta kommer man kunna se vilka frågor han inte svarar på. Hur det kommer att se ut om det kommer in 600 frågor förstår vi inte riktigt. Men det ska bli spännande att se. Det som förvånar är ändå den totala oviljan att vilja lägga en journalistisk hand på chatten. I den form som dn.se har chatt  skulle SD lika gärna kunna sända den själva på sin webbsida.

——-

Det bär oss emot. Men det måste påpekas. Att DN – när de nu väl bestämt sig för att bevaka Sverigedemokraterna – gjort ett totalt magplask.

Sydsvenskan har byggt upp en kompetens under många år. DN har bojkottat partiet. När man väl börjar bevaka skaffar man sig inte erfarenhet på annat vis utan man sätter en helt oerfaren att bevaka något som är bland det svåraste som finns – Jimmie Åkesson och hans parti.

Tydligast exempel på DN:s problem är nog slutfrasen på den chatt som DN hade med Jimmie Åkesson häromdagen. Gamla ärevördiga Dagens Nyheter avslutar den inte med ett korrekt ”Vi tackar Jimmie Åkesson för hans medverkan” – nej, man slutar med ”Tack, Jimmie!”. (Har inte kollat, men skriver DN även Tack, Carl! till Carl Bildt?)

Här finns DN:s chatt.

Här finns redaktionens blogg där man berättar om chatten. (för att ni ska slippa klicka citerar jag chefen Björn Hedensjös svar här:

Som del i vår serie ”SD – sex månader i riksdagen” chattade partiledaren Jimmie Åkesson med DN.se:s läsare i dag onsdag.

På bland annat Twitter uppstod en del debatt om chatten, framför allt kring det faktum att chattaren (i det här fallet Jimmie Åkesson) kan välja vilka frågor som ska besvaras, och därmed har möjlighet att undvika de mest besvärande och kritiska frågorna.

Det är sällan chattar är särskilt kontroversiella, men visst kan det vara värt att överväga om vi ska publicera alla frågor som ställs i en chatt, för att därigenom ge läsarna en möjlighet att se vilka frågor som valts bort.

I grunden är vi på DN.se mycket positiva till chattformatet, möjligheten att föra en direkt dialog med makthavare och experter adderar ett stort värde för läsarna. Vid granskningen av ett riksdagsparti anser vi att det är naturligt att ha en chatt med partiledaren, och vi har inte agerat annorlunda här än vi hade gjort vid en granskande serie om centerpartiet, eller något annat riksdagsparti.

Samtidigt är det självklart viktigt att makthavare som Jimmie Åkesson ställs inför kritiska frågor, och ansatsen i vår serie om SD:s första sex månader vid makten har givetvis varit kritiskt granskande, vi har bland annat själva intervjuat Åkesson, granskat massavhopp från förtroendeuppdrag i partiet och synat SD:s politiska plattform.

Vid sidan av chatten med Jimmie Åkesson har vi också haft en chatt med journalisten, författaren och SD-experten Niklas Orrenius, som belyser partiet ur ett annat perspektiv.

UPPDATERAD: Jag har under dagen fått frågan om vi inte borde låta redaktörer välja frågor till chattarna. Detta sker i viss usträckning redan, genom förmoderering av de frågor som når chattaren. Hur man använder sig av redaktörer i sådana här sammanhang är en balansgång, om chatten blir strikt redaktörsstyrd missar man en del av poängen med en öppen chatt. Jag anser att en bättre princip är att redovisa även de frågor chattaren väljer att avstå.

Björn Hedensjö, redaktionschef DN.se

Sydsvenskan hade också Jimmie Åkesson för ett tag sedan. Vi skrev till dem för att höra hur de arbetar. Här är svaret.

Hej!
Vi använder ett verktyg som heter Netdialog som tilltår oss att moderera frågorna innan de går till gästen, vilket vi alltid gör. Vi skickar över några få i taget och klargör för gästen i förväg att vi gör en journalistisk bedömning av vad vi vill att de svarar på. Väljer de att inte svara på någon fråga så frågar vi varför och det händer i princip bara när det är till exempel forskare och frågan ligger utanför deras kompetensområde.

När det gällde Åkesson var jag noga med att i förväg sprida information om chatten i sociala medier och i papperstidningen eftersom jag vet att SD samlar sina egna led och därmed får in en massa tillrättalagda frågor som är till fördel för dem. Sedan prioriterade jag frågor som handlade om politiska frågor där SD:s åsikter inte är lika kända som när det gäller invandring och där det inte fanns en värdering i frågan. Om jag minns rätt fick vi in kring 600 frågor så urvalsprocessen är inte lätt. Därför försökte jag läsa många frågor innan chatten började (vi ger läsarna möjlighet att ställa frågor i förväg).

Eftersom det finns många känslor kring SD
skickade jag även sådana frågor med värderingar inbyggda, men var noga

med att det skulle vara både från personer som var kritiska och sådana som
var anhängare.

Chatten med Åkesson var del av en satsning före valet hösten 2010. Sydsvenskans inrikesredaktion gjorde partiledarintervjuer med ledarna för alla partier i riksdagen och SD och i anslutning till det fick Sydsvenskan.se:s läsare chatta med företrädare för samma partier.

Teresa Lindstedt
Interaktivitetsredaktör
Sydsvenskans chatt.

Jämför gärna. Finns det en roll fortfarande för journalister att spela i Sverige så tycker vi att Sydsvenskan bevisar det.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tack Jimmie! DN chattar med Jimmie Åkesson – nu uppdaterad

  1. Stefan skriver:

    Jimmie, tack för att du finns!

  2. Ping: Andreas Ekström – är nu ett alternativ? » Blog Archive » Aktivt redaktörskap

  3. Ping: JAG TROR ATT DETTA VAR BLAND DET SORGLIGASTE JAG LÄST « EMELLANOTEROTECKEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s