Vänstern börjar diskutera

Äntligen två debattinlägg från vänsterkanten om SD. Vi hoppas att det betyder att förlamningen efter att tigandets strategi misslyckats har brutits. Läs Hans Linde och Johan Westerholm

Tillägg Ulf Bjereld lägger till rätta.

Kommentar till Bjereld: det bör vara möjligt att studera vilka det är som röstar och vad som gjort att de tagit steget till SD utan att förringa att de har dessa åsikter. De hade säkert samma åsikter förut. Men då röstade de inte på SD. Något gjorde att de tog steget.

Tillägg 2! Jonas Sjöstedt (v) kommenterar på sin blogg.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Vänstern börjar diskutera

 1. Ulf Bjereld skriver:

  De flesta av SD:s väljare hade säkert samma uppfattningar i flyktingfrågan redan tidigare. SD:s skicklighet har bestått i att de lyckats mobilisera dessa väljare till att ta steget att rösta på SD.

  Då kvarstår ändå frågan: Om landsbygdsproblematiken är avgörande för Sverigedemokraternas mobilisering, varför ser vi då inte samma valframgång för Sverigedemokraterna i Norrland? Jo, därför att främlingsfientligheten är mindre i Norrland än vad den är i Skåne och därför har inte Sverigedemokraterna haft samma förutsättningar att mobilisera norrlänningarna som skåningarna för sin sak.

  Ett positivt tecken i tiden och viktigt att komma ihåg i sammanhanget är ju också att främlingsfientligheten i Sverige minskat signifikant de senaste 20 åren.

  • svensksvenskare skriver:

   Ja detta stämmer förstås. Och vi vet det redan. Det måste vara möjligt att diskutera anledningar till varför de redan främlingsfientliga nu tagit steget till Sverigedemokraterna. Hans Linde är en av de första på vänsterkanten som söker en förklaring. Kanske inte just denna ger hela förklaringen. Men varför inte se den som en pusselbit? Var kommer man genom att säga att rasismen fanns där och det är därför SD vunnit väljare. Man hamnar i en position där man säger att det är SD:s egen förtjänst – och kanske medierna som låtit SD komma fram – att de kommit in i riksdagen. Vad ska de andra partierna använda den kunskapen till?

 2. Ulf Bjereld skriver:

  Jo, jag tycker också det är bra att Linde lyfter frågan och söker förklaringar. (Även om jag anar att Linde är mer är intresserad av att få ljus på landsbygdsproblematiken och använder SD:s valframgång som ett medel att nå sitt mål.)

  Det är sant att främlingsfientligheten alltid har funnits bland SD:s väljare. Den intressanta frågan blir då (och där är vi eniga) varför SD lyckas mobilisera denna väljargrupp just nu, när främlingfientligheten minskar och förtroendet för politiker ökar (även bland SD:s väljare). Jag tror den avgörande faktorn är just det framgångsrika partibygget. Det är först nu som SD lyckats växa ur sitt nazi-anstrukna förflutna och bli ett ”valbart” alternativ för en mindre väljargrupp. SD:s valframgång visar att ett långsiktigt, politiskt arbete inklusive partibygge spelar roll.

 3. mopsen skriver:

  Vänstern börjar diskutera? Med vem? Nej föra monologer över huvudet på SD. Det är vi vana med. Så länge ni inte är intresserade av att höra våra ståndpunkter utan blott tillskriva oss diverse felaktiga uppfattningar som ni tycker att vi borde ha, kommer ni att inte kunna påräkna ens en tavelträff. Endast bomskott.

  Underskatta inte allmänheten. De ser hur ni hugger i sten så att gnistorna yr.

  Stellan Bojerud
  Riksdagsledamot (SD)

 4. mopsen skriver:

  Till Ulf Bjereld: Det är inte ”främlingsfientligheten” som är mindre i norrland, det är antalet bidragsberoende invandrare. Men nu har Luleå och även Boden fått sina kvoter med åtföljande bekymmer. Så misströsta inte. SD kommer att växa även i norrland.

  Jag måste tyvärr upprepa elementära saker. SD vill inte kasta ut de invandrare som finns här. SD har ingenting emot invandrare, som försörjer sig genom arbete och ej är kriminella. Tvärtom! De är livsnödvändiga för Sveriges framtid.

  Däremot är det djupt orättvist att anhöriginvandrare över 65 år, som aldrig gjort ett dagsverke i Sverige, skall ha frikostigare skattefritt äldreförsörjningsstöd än svenskar (inkl invandrade), som arbetat hela sitt yrkesliv i Sverige, som får en lägre pension, vilken reduceras genom att den är skattepliktig. Hur kan svenska politiker på detta sätt medvetet diskriminera landets svenska befolkning?

  Det sägs att invandring behövs för att sköta åldringsvården – är det dessa icke-svensktalande 65+ som skall lösa det?

  Stellan Bojerud

 5. mopsen skriver:

  Till svensksvenskare: Hans Linde (som sitter närmast mig till höger i Utrikesutskottet) är en trevlig ung man. Men jag förstår inte logiken i att lägger man ner den lokala bensinstationen för att inte tillräckligt många efterfrågar dess tjänster, så blir lokalbefolkningen rasister och röstar SD.

  Ni letar i fel ruta. Ni letar fascister, rasister och främlingsfientliga med hjälp av 1995 års karta. Så hittar man inte dagens SD. Men det gör nog inte så mycket eftersom envar kan bli salig på sin tro. Eftersom det manifest saknas intresse för att förstå vad SD verkligen är, blir ”antifascisternas” resultat blott: ”Slå hårt – slå slint!”

  Stellan

  • svensksvenskare skriver:

   Hej Stellan! Vi förstår inte riktigt vem du riktar dig till i det sista inlägget. Vi har ansträngt oss för att förstå vad SD är och skrivit en bok om det. Vi har saknat det hos vänstern som i huvudsak hållt för ögon och öron så fort SD ens har nämnts. Därför välkomnar vi att en vänsterpartist något börjar fundera på vad de missat och erkänner att SD-väljare är en del av den totala väljarkåren och inte ett antal väljare som man inte vill ha. Vi tänker att sossarna också snart måste inse att de inte kan ta avstånd från en del av väljarkåren. Men de har väl fullt upp med annat just nu.
   Hälsningar
   Annika och Elisabet

   • mopsen skriver:

    Mycket bra! Även om SD vinner på att ständigt bli misstolkade föredrar vi sanningen så att blir det moraliskt rätt att rätt blir rätt. (Parentetiskt: ordet rätt kan betyda mat, domstol eller vara motsatsen till fel).

    Jag var inte tillräckligt skärpt. Det är inte ni som letar i fel ruta med föråldrad karta, utan Ulf Bjereld med sin ”främlingsfientlighet”.

    Jag bryr mig inte längre över att kallas nazist, fascist och främlingsfientlig. Jag är närmast tacksam för det, för därigenom ökar antalet anhängare till SD.

    Inte för att det ökade stödet kommer från folk, som har fascistoid läggning. Nej, det kommer av att de genomskådar medias lögner om mig.

    I min hemkommun är det allmänt känt att jag i 30 år var gift med en kvinna av utländsk härkomst och att vi har en utlandsadopterad dotter, som är gift med en man från Afrika.

    Jag har 24 år bakom mig i kommunfullmäktige, varav sex år som vice ordförande. Medborgarna vet vem jag är och vad jag står för. Varje pil mot mig stutsar och träffar bågskytten.

    Men fortsätt gärna! Jag vill ha fler sympatisörer.

    Stellan

 6. svensksvenskare skriver:

  Läs även bloggen ”Alla smutsiga detaljer” – en vänsterpartist skriver.
  http://allasmutsigadetaljer.blogspot.com/2011/01/snacka-om-sd.html

  • mopsen skriver:

   Jag läste det länkade budskapet. Därför redovisar jag några ”smutsiga detaljer”.

   Usch vad jag blev trött – ”vi vet ju vilka dom är”. Jag ingår i partistyrelsen och är riksdagsledamot för SD. Jag vet själv inte vilka SD-medlemmarna är. Endast den begränsade del av medlemmarna, som jag träffat eller eljest fått kännedom om. Skulle då en vänsterpartist veta mer?

   Av denne bloggares skrivande framgår att vederbörande inte inser hur stor andel av SD:s aktiva kader, som är assimilerade invandrare. Nu kan min lokala SD-förening vara något ovanlig, men av våra aktiva är ca 40% själva utlandsfödda.

   Den kommunala valsedeln:
   1. Man, svensk sambo med kvinna från Laos, 2. Man, svensk sambo med kvinna från Thailand. 3. Kvinna från Laos, sambo med svensk man, 4. Man, svensk gift med kvinna från Irak, 5. Man från Serbien, gift med svensk kvinna, 6.Man, svensk gift med kvinna från Thailand, 7. Man, svensk gift med svenska, 8. Man, svensk sambo med kinesiska, 9. Kvinna, Chile sambo med svensk, 10. Man, svensk frånskild. 11. Kvinna, svensk sambo med svensk man. 12. Man, svensk sambo med svenska, 13. Kvinna, Kina sambo med svensk man, 14. Man, svensk ensamstående.

   Ett antal av ovannämnda fullmäktigekandidater skulle alltså vara ”främlingsfientliga” och fiender till sig själva?

   Den som funderar lite längre än näsan räcker kommer att finna det faktum att etniska svenskar har en jämförelsevis låg grad av intolerans mot invandrare från MENA-länderna. Däremot hyser vissa grupper av assimilerade invandrare agg mot MENA-invandrare, som de dels ser som bidragstärande och dels som ett hot mot den egna statusen som accepterad fullt ut i det svenska samhället.

   En av mina vänner sade: ”Det tog mig 25 år att komma loss från mullorna i Iran. Nu hinner de ifatt mig i Sverige!”

   Går det att förstå hans känsla av uppgivenhet?

   Stellan

 7. olle w skriver:

  haha i Norrland finns det inte lika mycket problem med invandrare. Där problemet är som störst har SD sina starkaste fästen och framför allt finns det nästan bara vänstersossar och kommunister i Norr. Lägg där till små valkretsar där fusk mot anonyma val skrämmer folk att rösta på SD.

  Men var så säker de kommer att öka markant i Norr 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s