Tegnér svenskfientlig?

I Expressen kan man idag läsa om ett bråk mellan Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt. Jimmie Åkesson kallar Reinfeldt svenskfientlig, vilket är ett uttryck som användes flitigt av sverigedemokrater under valrörelsen. Det är också ett ord som vi har valt att ta med i den sverigedemokratiska ordlista som är inkluderad i boken Svensk, svenskare…Ett reportage om Sverigedemokraterna.

Vi hade under sommaren svårt att få en tydlig definitition av vad Sverigedemokraterna egentligen menar med ordet svenskfientlig. Inte blev det bättre när Jimmie Åkesson försökte lansera ordet på bred front i samband med ett tal i Västerås 28 juli. Så här skriver vi i boken om Åkessons tal om svenskfientlighet:

”Åkesson inleder sitt tal med att knyta an till en händelse i Västerås någon vecka tidigare då en kvinna blivit trakasserad och slagen av två ungdomar som också kallade henne ”svennehora”. Han har åkt till Västerås och det verkar nästan som om Sverigedemokraterna gått och väntat, nästan hoppats på att något liknande ska hända.

Jimmie Åkesson säger att misshandeln var ett tydligt fall av svenskfientlighet. Han menar att sådana saker drabbar svenskar i Sverige varje dag. Särskilt i skolor är det vanligt att ungdomar utsätts för rasistiska tillmälen och rasistiskt våld, av den enda anledningen att de är svenskar. Svenskfientlighet är alltså form av rasism, för det är rasism att attackera någon för att den är svensk.

Åkesson säger att svenska ungdomar rånas på sina mobiltelefoner, mopeder och kläder just för att de är svenskar. Kvinnor våldtas med motiveringen att de är blonda och blåögda och ”för att de förtjänar det”. Svenskar kallas ”svennetönt” eller ”svennehora”.

Åkesson säger att han anser att det är viktigt att ingen utsätts för kränkande behandling på grund av sitt ursprung. Ingen invandrare och ingen svensk. Men han anser att det svenska samhället enbart reagerar på den ena sortens rasism, den som riktas mot invandrare, den fördöms och det startas kampanjer mot den.

– Den andra formen av rasism, den som vi ska belysa här idag, debatteras inte alls, den göms undan och den fördöms definitivt inte av etablissemanget.

Sedan går Jimmie Åkesson vidare i resonemanget. Svenskfientligheten är inte bara direkta aggressiva påhopp. Han menar att det svenska samhället, lagarna och det politiska etablissemanget genomsyras av en formaliserad svenskfientlighet. Han talar uppenbarligen om strukturer, ett begrepp som andra brukar använda, men aldrig Sverigedemokraterna.

Ett exempel på denna bakomliggande struktur är, enligt Åkesson, regeringens så kallade instegsjobb. Jobb som innebär att staten går in och subventionerar löner och sociala avgifter för invandrare som företagen anställer. Man subventionerar 75 procent av lönekostnaden.

– Instegsjobben är en direkt diskriminering av svenskar på arbetsmarknaden, säger Åkesson.

En annan form av diskriminering är kommunernas mångfaldsplaner. De går, enligt Åkesson, ut på att diskriminera svenskar. 

Sedan tar han upp några uttalanden som Sverigedemokrater ofta återkommer till. Att Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Södertäljes stadsdel Ronna sagt att ursvenskt är bara barbariet och att resten av utvecklingen har kommit utifrån. Näringsminister Maud Olofsson ska vid ett annat tillfälle sagt att det inte var svenskarna som byggde Sverige.

– Är det så konstigt att vi har en svenskfientlighet som breder ut sig när vi har den här typen av politiska ledare? När den politiska ledningen, det politiska etablissemanget ger uttryck för ett så starkt förakt för Sverige, det svenska, och svenskarna.

Problemet ligger alltså i någon slags bristande stolthet för Sverige bland de högsta politiska ledarna.

– Det vi ser idag, det är bara början. Titta runt om i världen i länder ganska nära oss i Europa, där man har kommit mycket längre i den här splittrande utvecklingen. Där är också motsättningarna mycket starkare än de vi ser i Sverige idag. Vi måste göra någonting, nu, åt det här.

Göra något nu. Det vet vi sedan tidigare vad det betyder. Det betyder att dra ner invandringen med 90 procent. Men det säger han inte.”

Nu har alltså Jimmie Åkesson återigen gått igång på Reinfeldts kommentar om barbari. Samtidigt har vi kommit på var vi hört en liknande fras tidigare. Nämligen hos den av nationalister ofta hyllade skalden Esaias Tegnér. I dikten ”Vid svenska akademiens femtiåra minneshögtid. Den 5 april 1836.” När man kommer fram till det kända stycket som börjar med ”Det låg ett skimmer över Gustavs dagar” så står det nämligen följande:

”Där låg ett skimmer över Gustafs dagar,
fantastiskt, utländskt, flärdfullt om du vill,
men det var sol däri, och, hur du klagar,
var stodo vi, om de ej varit till?
All bildning står på ofri grund till slutet,
blott barbarit var en gång fosterländskt;
men vett blev plantat, järnhårt språk blev brutet,
och sången stämd och livet mänskligt njutet,
och vad Gustaviskt var blev därför även svenskt.”

Undrar hur Sverigedemokraterna kommer att förhålla sig till Tegnér framöver?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tegnér svenskfientlig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s