Risk för delat samhälle

Skånskan rapporterar om en studie av Åke E Andersson på Jönköpings internationella handelshögskola. Jag gillar inte rubriken.  Men just den här uppdelningen har funnits i mina funderingar ett bra tag. Jag ska beställa studien för att lära mer.

Åke E Anderssons varnar för en uppdelning mellan ”den kreativa klassen” och  dem som inte hängt med i utvecklingen och som känner att de lämnats utanför. Här har Åke E Andersson studerat Skåne och Själland och finner att unga skånska män oftare befinner sig i den senare gruppen  – samt att dessa personer ofta har intoleranta åsikter.

De här killarna påminner om dem som man finner i studier över skolresultat. Lägst resultat i landet finner man på platser som Sjöbo och Norberg. Man finner också dessa killar i Mölndal och Lilla Edet. Och där det inte finns några jobb längre, som i Hofors.

Vi måste våga tala om problemen, säger vissa debattörer, och menar då en fråga som påstås vara sopad under mattan när det egentligen är så att man talar om den hela tiden. Jag har inte hört dem säga ett enda pip om detta tudelade samhälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Risk för delat samhälle

  1. svensksvenskare skriver:

    Läs gärna artiklarna som finns länkade till i inlägget ovan. De ger en bra bild av ett problem som inte får så stor plats i svensk debatt. – Intoleransen hos de unga skånska männen, den negativa attityden till skolarbete i Sjöbo och de dåliga skolresultaten i Norberg. Hur ungdomar i Mölndal och Lilla Edet (ofta även de med väldigt intoleranta åsikter) dör tidigt av GHB-bruk, och de utan hopp om jobb i Hofors.

  2. Johan Olofsson skriver:

    Om ”den kreativa klassen” är en bra benämning eller inte, det kan man ju diskutera.

    Men jag är övertygad om att det måste vara Något som journalisterna och partiledningarna ”innanför tullarna” blivit blinda för, och denna beskrivning (artikeln, inte rapporten) är kanske en väg för att göra det osynliga lite mera synligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s